Vapaussotiemme Längelmäveden Seudun Perinneyhdistys 30 vuotta
Vapaussotiemme Längelmäveden Seudun Perinneyhdistyksen vuosijuhlaa vietettiin Tammisunnuntaina 28. tammikuuta 2024 Oriveden seurakuntakeskuksessa. Perinneyhdistyksen toiminta käynnistyi vuonna 1994, joten nyt oli aika juhlia 30-vuotista toimintaa. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut alun kahdeksasta noin seitsemäänkymmeneen. Juhlaväen toivotti tervetulleeksi yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vihusaari muistuttaen puheessaan naapurimaamme Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.
Tärkeä muistamisen päivä
Vaikuttavassa ja ajatuksia herättävässä juhlapuheessaan kenraalimajuri evp Kalervo Sipi loi katsauksen nykypäivän poikkeukselliseen rauhattomaan maailmantilanteeseen menneisyyttä unohtamatta. Myös hänelle Tammisunnuntai on tärkeä muistamisen päivä: – Syyn tähän antavat erityisesti vuoden 1918 tammikuun 28. päivä ja myös vuoden 1951 tammisunnuntaihin liittyneet ikimuistoiset tapahtumat. Sipi muistutti, että edellisestä tuli 28.1.2024 kuluneeksi tasan 106 vuotta: – Silloin alkoi Vapaussota. Lisäksi Sipi kertoi, että jälkimmäisestä tuli täyteen 73 vuotta: – Silloin päättyi Vapaussodan ja kahden muun vapaussotamme ylipäällikön Mannerheimin ainutlaatuisen rikas elämäntyö. Sipi toi myös esille sen, että Tammisunnuntai-sanaan sisältyy meitä edeltäneiden sukupolvien edustajille voimakkaita tunne-elämyksiä ja unohtumattomia muistoja pelosta, toiveista ja odotusten täyttymistä.
Monen samanhenkisen lailla Sipi mieltää Vapaussodan tärkeimmäksi ja yhä päteväksi opiksi sen, että kansakunnan on aina luotettava itseensä ja varauduttava pahimman varalta: – Talvisota ja sitä seuranneet Jatkosota ja sota Saksaa vastaan olivat loistavia osoituksia meidän suomalaisten yksituumaisuudesta ja halusta panna kova kovaa vastaan silloin, kun itsenäisyytemme on uhattuna. – Sotiemme veteraanit osoittivat, että tärkein ase taistelussa itsenäisyytemme puolesta oli ja on myös tänä päivänä maanpuolustustahto, painotti Sipi.
Tervehdykset
Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtajana vuosina 2008–2022 toiminut Kalervo Sipi toi juhlaan myös Vapaussodan Perinneliiton tervehdyksen. Eduskunnan ja Lottaperinneliiton sykähdyttävän tervehdyksen esitti kansanedustaja Sofia Vikman. Puolustusvoimien tervehdyksen toi Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Marttinen luoden uskoa maamme kykyyn kaikissa tilanteissa puolustaa itsenäisyyttämme. Lisäksi kuultiin Oriveden kaupungin tervehdys kaupunginjohtaja Juha Kuusistolta ja Oriveden seurakunnan rohkaiseva ja tulevaisuuden uskoa vahvistava tervehdys rovasti, kirkkoherra Mika Tapiolinnalta.
Perustamiskokous tammikuussa 1993
Perinnehdistyksen sihteeri Markku Martikaisen esitti tiivistelmän yhdistyksen 30-vuotishistoriikista.
Vapaussodan Längelmäveden Seudun Perinneyhdistyksen perustamiskokous pidettiin Vapaussoturien Huoltosäätiön Längelmäveden Seudun osaston kokouksen yhteydessä 12. tammikuuta 1993. Ensimmäinen vuosikokous, missä valittiin yhdistykselle hallitus, pidettiin 27. tammikuuta 1993. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 11. lokakuuta 1994. Tästä alkoi toiminta virallisena rekisteröitynä yhdistyksenä. Perinneyhdistyksen nimeä muutettiin yksimielisesti vuosikokouksessa 31. maaliskuuta 2022, koska katsottiin, että Talvisota ja Jatkosota olivat Vapaussodan jatkumoa maamme itsenäisyyden turvaamiseksi. Uusi nimi, Vapaussotiemme Längelmäveden Seudun Perinneyhdistys, merkittiin yhdistysrekisteriin 19. heinäkuuta 2022.
Kuorolaulua, lausuntaa, päätössanat ja palkitut
Juhlassa lauloi Oriveden Sotaveteraanien perinnelaulajien kuoro ja lausuntaa esitti lausuntataiteilija Heli Lahti. Juhlan vankat ja pitkään kokemukseen perustuvat päätössanat lausui Vapaussodan Perinneliiton kunniapuheenjohtaja Timo Siukosaari. Juhlan juonsi yhdistyksen hallituksen jäsen Aku Mäkelä.
Juhlassa palkittiin ansioistaan vapaussoturiperinteen vaalimisesta ja muusta vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä perinneliiton myöntämillä Sinisillä Risteillä Arto Jokinen, Simo Karhu, Jani-Petteri Laakkonen, Raili Riihinen, Joonas Soikka, Jussi Uusi-Rauva ja Jyrki Viskari. Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vihusaari sai Vapaussodan Perinneliiton myöntämän kultaisen jäsenmerkin. Perinneyhdistyksen uuden pöytästandaarin ensimmäiset kappaleet luovutettiin ensimmäiselle puheenjohtajalle Esko Hiukalle, kaupunginjohtaja Juha Kuusistolle, everstiluutnantti Tommi Marttiselle, kuoronjohtaja Hilkka Raukolalle, kenraalimajuri evp Kalervo Sipille, ekonomi Timo Siukosaarelle, rovasti Mika Tapiolinnalle ja kansanedustaja Sofia Vikmanille.
Juhlan tunnelma oli harras ja syvän isänmaallinen. Kuullut puheenvuorot soisi kaikkien kansalaisten kuulla.
Tekstit Markku Martikainen, valokuvat Jari Peltonen.