Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Uudistettu versio aktivistin elämästä

Uudistettu versio aktivistin elämästä

Paavo Susitaival (1896–1993) oli aktivisti, jääkärivärväri, vapaussoturi, sotilaskouluttaja, suojeluskuntapiiripäällikkö, Mäntsälän kapinallinen, linnakundi, poliitikko, talvisodan rintama- ja jatkosodan rykmentinkomentaja sekä kirjailija.

Susitaipaleesta elämäkerran kirjoittanut filosofian tohtori, dosentti Jussi Niinistö on myös ollut monessa mukana: mm. kansanedustaja 2011–2019, puolustusministeri 2015–2019, Kannuksen kaupunginjohtaja 2020–. Vuosina 2006–2011 Niinistö oli Vapaussoturi-lehden päätoimittaja, ja myös Susitaival kirjoitti juttuja mainitulle lehdelle.

Lapsuudenkodin henkinen perintö loi lujan pohjan Susitaipaleen isänmaallisuudelle. Hän omaksui suoran toiminnan etenkin valtiollisen vapauden saavuttamisessa ja myöhemmin sen säilyttämisessä. Monien tekijöiden summana Susitaival ei päässyt Saksaan jääkärikoulutukseen, mutta hän toimi jääkäriliikkeen tehtävissä Kainuussa 1916, ja seuraavana vuonna Venäjän maaliskuun vallankumouksen innoittamana hän jopa järjesti oman kumouksensa Hyrynsalmella. Vapaussotaan Susitaival osallistui komppanianpäällikkönä Karjalan rintamalla. Myöhemmin hän julkaisi kaksi kirjaa vapaussodasta: Ahvola (1937), Lentävä komppania (1938). Ensin mainitusta WSOY julkaisi neljännen painoksen vuonna 1984.

Vapaussodan jälkeen Susitaipaleen ura jatkui armeijassa, mutta 1921 hän jatkoi itsemurhan tehneen veljensä Bobi Sivénin valmisteluja karjalaisten kansannousua varten Itä-Karjalan Repolassa ja erosi armeijasta sekä järjesti Saksassa joukolle suomalaisia upseereja sotakorkeakoulukurssin, johon myös itse osallistui. Sotilasura Suomessa jatkui suojeluskuntajärjestön palveluksessa.

Mäntäsälän kapinassa 1932 Susitaival oli näkyvä aktivisti ja joutui vankilaan liki vuodeksi. Vapauduttuaan hän oli mukana organisoimassa Lapuan liikkeen jatkajaksi perustettua Isänmaallista kansanliikettä.

Talvisodassa Susitaipaleen komentama Ryhmä Susi menestyi Suomussalmen taisteluissa. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa hän toimi JR 29:n komentajana ja sitten Äänislinnan ja Karhumäen komendanttina. Miehityksen varalta hän suoritti oman asekätkentänsä syksyllä 1944.

Sotien jälkeen Susitaival toteutti kutsumustaan kynällä. Hän oli tuottelias kirjailija sekä historiantutkija. Suomettumisen aikana hän profiloitui toisinajattelijaksi ja Urho Kekkosen valtapyrkimysten vastustajaksi: viime sotien jälkeisen Suomen kohtaloissa on vielä paljon tutkittavaa, joten Jussi Niinistön uudistetun kirjan sivut 277–320 kannattaa lukea erityisellä ajatuksella.

Alun perin Niinistö toteutti elämäkerran väitöskirjan muodossa. Se julkaistiin 1998 ja on jo pitkään ollut loppuunmyyty. Näin ollen Niinistön tekemä uudistettu, runsaasti kuvitettu versio epäilemättä löytää laajan lukijakunnan.

Vesa Määttä

Jussi Niinistö: Paavo Susitaival. Kolme sotaa, kaksi kapinaa, neljä linnareissua. 348 sivua.

 Julkaistu lehdessä 1/21.