Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Tinkimättömästi vapauden puolesta (4/2022)

Tinkimättömästi vapauden puolesta (4/2022)

Vapaussoturien Huoltosäätiö (VHS) perustettiin 1954 vapaussoturien menetettyä 1944 järjestönsä Rintamamiesliiton. Sen lakkauttamisen taustalla oli Neuvostoliiton sodalla ottama vaikutusvalta maassamme ja käytännössä valvontakomission sekä kotikommunistien vaatimus. Mikko Uolan mukaan uutta vapaussoturijärjestöä ei rohjettu perustaa yhdistysmuotoisena, jottei senkin lakkauttamista alettaisi vaatia.

Vasta 1980-luvulla Neuvostoliiton ote Suomesta alkoi hellittää ja poliittiset olot vapautuivat. Tuolloin myös pieneni vauhdilla vuoden 1918 vapaussotureiden joukko. Näiden muutosten puitteissa ryhdyttiin pitämään mahdollisena sitä, että aika olisi sopiva vapaussodan perinteiden vaalimiseen keskittyvän yhdistyksen perustamiselle. Lopulta päädyttiin liittomuotoisen yhdistyksen perustamisen, ja Vapaussodan Perinneliitto aloitti toimintansa vuoden 1993 alussa.

Perinneliiton saavuttaessa 30 vuoden iän maailma luonnollisesti on muuttunut sen perustamisajankohdasta. Toisaalta jotkut asiat eivät ole muuttuneet, kuten valtiollisen vapauden puolustamisen merkitys. Nyt on käynnissä Ukrainan vapaussota. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on julmuudessaan käsittämätöntä, ja sodan jatkuessa valtavat uhriluvut vain jatkavat kasvuaan. Kun tämä vapaussota joku päivä päättyy, edessä on todennäköisesti sukupolvia kestävä vihanpito ja surutyö; sodan muistopatsaita tullaan pystyttämään ja uhreja muistetaan pitkälle tulevaisuuteen.

Ukrainalaisten taistelu vapauden puolesta on herättänyt maailmalla huomioita, sympatiaa ja konkreettisia toimia taistelun tueksi. Venäjä on hyökkäyksellään henkisessäkin mielessä repinyt arpeutuneita haavoja kautta Euroopan ja etenkin Neuvostoliitosta vapautuneissa kansakunnissa. Historiaahan viimeksi mainituissa ei ole samalla tavalla vääristelty kuin jälkisuomettuneessa kotimaassamme.

Ehkä Ukrainan taipumattomuuden kannustamana Suomessakin entistä laajempi joukko alkaa paremmin tiedostamaan suomettumisen vääristymät kansakuntamme muistissa. Tämän seurauksena lienee enemmän tilausta perinneliiton taipumattomalle työlle vapaussotiemme muiston hyväksi.