Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Tarton rauhasta 100 vuotta – seminaarisarja, pääjuhla

Tarton rauhasta 100 vuotta – seminaarisarja, pääjuhla

Vapaussodan Perinneliitto ry haluaa Tarton rauhasta 100 vuotta-teemaan liittyen saada vapaussodan päättäneelle Tarton rauhalle näkyvyyttä. Liitto, sen perinneyhdistykset ja yhteistyökumppanit järjestävät seminaarisarjan vuosina 2020–2021 sekä juhlaseminaarista ja illallisesta koostuvan pääjuhlan Helsingissä 17.10.2020. Lisäksi järjestetään juhlamatka Tarttoon 14.–15.10.2020. Tilaisuuksien pääesiintyjinä on asiaan perehtyneitä alan ammattilaisia.

Seminaarien aiheet, paikkakunnat, tilat, päivämäärät, esitelmöitsijät, järjestäjät ja puheenjohtajat ovat (tiedot tammikuun lopulta 2020: saattaa tulla tarkennuksia, muutoksia, lisäyksiä) seuraavat:

Tarton rauha 100 vuotta -juhlaseminaari oli Hämeenlinnassa Raatihuoneen juhlasalissa 29.2.2020. Järjestäjänä Vapaussodan Hämeenmaan Perinneyhdistys ry. Esitelmöitsijöinä olivat tohtori Lasse Lehtinen ja professori Timo Soikkanen. Puheenjohtajana toimi toiminnanjohtaja Antti Ahonen.

Tarton rauhasta 100 vuotta -seminaari on Porin Lyseon Lyseosalissa 19.4.2020 kello 15 ja liittyy Satakunnan vapautumisen vuosijuhlaan. Järjestäjinä ovat Vapaussodan Satakunnan Perinneyhdistys ry, Vapaussodan Porin seudun perinneyhdistys ry, JP 27:n Perinneyhdistys ry Satakunnan osasto ja Lottaperinne Pori ry. Esitelmöitsijöinä ovat professori Martti Häikiö ja tohtori Tuomas Hoppu. Puheenjohtajana toimii tohtori Vesa Määttä.

Aselevon solmiminen Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä -seminaari on 13.8.2020 Sylvään koululla Sastamalassa. Järjestäjinä ovat Vapaussodan Varsinais-Suomen Perinneyhdistys ry ja Vapaussotien ja Itsenäisyyden Perinneyhdistys Sastamala ry. Esitelmöitsijöinä ovat eversti Sampo Ahto ja professori Timo Soikkanen. Puheenjohtajana toimii rehtori Jari Andersson.

Vapaussotien Kymenlaakson Perinneyhdistys ry järjestää Tarton rauhan teemaan liittyvän seminaarin Kouvolan kaupungintalossa 14.10.2020 kello 19 (seppeleenlasku Kymenlukolla kello 17.30, Kouvolan kaupungintalon sinisellä matolla kahvitarjoilu kello 18). Esitelmän pitää kulttuurineuvos Eero Niinikoski. Varatuomari Eero Mattila avaa tilaisuuden yhdessä Kymenlaakson maanpuolustusyhdistyksen kanssa.

Rauhansopimuksen hyväksyminen eduskunnassa on aiheena seminaarissa, jonka järjestää Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry Seinäjoen kaupungintalossa 28.11.2020 kello 12. Esitelmöitsijöinä ovat professori Kari Hokkanen, dosentti Jussi Niinistö ja dosentti Heikki Roiko-Jokela. Puheenjohtajana toimii tohtori Vesa Määttä.

Repolan ja Porajärven kuntien luovutus Neuvosto-Venäjälle on aiheena Akateemisen Karjala-Seuran Perinneyhdistys ry:n järjestämässä seminaarissa Ostrobotnian suuressa salissa Helsingissä 16.2.2021 kello 17. Esitelmöitsijänä on professori Martti Häikiö.

Lisäksi Vapaussodan ja Itsenäisyyden Lempäälän seudun perinneyhdistys järjestää syksyllä 2020 seminaarin Tarton rauhan teemalla.

Pääjuhla järjestetään Helsingissä Marina Congress Centerissä 17.10.2020 kello 15. Järjestelyistä keskeisesti vastaavat Nina Schleifer ja Jyrki Uutela Vapaussotiemme Helsingin Seudun Perinneyhdistys ry:stä. Esitelmöitsijät ovat professori Kari Alenius, dosentti Jussi Niinistö, tohtori Vesa Määttä. Juhlaillallinen aloitetaan kello 17.

Vesa Määttä