Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > ”Mannerheimin haastaja”

”Mannerheimin haastaja”

Haastaja

Harald Öhquistin (1891–1971) sotilasura oli monipuolinen ja nousujohteinen. Offensiivi oli usein keskeisellä sijalla hänen sotilaallisessa ajattelussaan. Tähän tuli muutosta viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen johdollaan oli joulukuussa 1939 suoritettu uhkarohkea vastahyökkäys Kannaksella pääaseman edessä.

Mannerheimin välit hänen alaisiinsa ovat jo jonkin aikaa herättäneet mielenkiintoa. Tunnettuahan on, ettei Mannerheim ollut esimies helpoimmasta päästä. Toisaalta eivät hänen alaisensakaan aina mitään helppoja johdettavia olleet. Muun muassa Öhquist oli suorapuheinen myös ylipäällikön harmiksi. Särmikkäällä Öhquistillä oli vihamiehiä, mutta luonnollisesti myös ystäviä. Kuvaava on eversti Valo Nihtilän näkemys, jonka mukaan Öhquist omasi liikaa temperamenttia korkean portaan johtajaksi, mutta hän olisi kyllä ollut erinomainen vanhassa ratsuväkitaistelussa. On myös huomioitava, että Öhquist kesti hyvin paineita eikä häkeltynyt helposti synkänkään rintamatilanteen aikana.

Päivi Tapolan ja Mikko Karjalaisen tuoreen teoksen, Mannerheimin haastaja – kenraali Harald Öhquist, otsikon perusteella voisi luulla, että jääkärikenraaliluutnantti Öhquist olisi myös halunnut astua Mannerheimin saappaisiin. Oletettavasti otsikolla viitataan Öhquistin suoraviivaiseen luonteeseen: omien vahvojen näkemystensä myötä hän saattoi monin tavoin haastaa kollegansa ja myös esimiehensä. Tämä luonnollisesti toi oman painolastinsa jääkärikenraaliluutnantille etenkin talvisodassa. Kuten teoksessa osuvasti todetaan, talvisota ”muutti henkilösuhteet pysyvästi”.

Tekijät ovat kirjoittaneet mielenkiintoisista aiheista. Arkistotyötä ei ole vältelty, ja teokseen on liitetty runsaasti primaarilähteitä. Niidenkin pohjalta olisi voinut kertoa enemmän esimerkiksi Öhquistin osuudesta Karjalan kannaksen linnoittamisessa. Tunsihan hän Kannaksen perusteellisesti ja keskittyi parinkymmenen vuoden ajan alueen puolustuskysymykseen.

Teos tuo hyvin esille sotatoimien johtamisen haasteita vihollisen paineessa ja henkilöristiriitojen sävyttämässä toimintaympäristössä.

Vesa Määttä

Päivi Tapola & Mikko Karjalainen: Mannerheimin haastaja – kenraali Harald Öhquist. 378 sivua. Otava 2013.

Julkaistu Vapaussoturissa 5/2013.