Ludvig Scharf – saksalainen taiteilija vapaussodassa
Tauluostoksilla antikvariaatissa
Runsaat kolmekymmentä vuotta sitten Vaasassa oli tunnelmallinen antikvariaatti vanhassa jugendtalossa Hovioikeudenpuistikolla. Sen nimi oli Lafkan. Poikkesin tuossa liikkeessä aina silloin tällöin. Eräällä käyntikerralla huomasin kaksi kehystettyä akvarellia, joista ainakin toisen aiheena oli Suomen vapaussota. Tauluissa oli minulle tuntemattoman, ilmeisesti ulkomaalaisen taiteilijan signeeraus. Koska maalauksista ei pyydetty kovin paljoa, tein ostopäätöksen ja naulasin ne kotona työhuoneeni seinälle. Olen katsellut niitä lähes kolmekymmentä vuotta työpöytäni takana, kunnes tulin eräänä päivänä syöttäneeksi Googleen taulussa olleen nimen Ludvig Scharf.
Tietokoneelle nimi oli tuttu. Kyseessä oli sotilaspukujen maalaamiseen erikoistunut saksalainen Friedrich Ludvig Scharf, joka oli syntynyt 29.2.1884 ja kuollut 27.10.1965. Huomasin myös, että Amazonilla oli myynnissä kuvakirja Ludvig Scharfin maalaamista ensimmäisen maailmansodan aikaisista saksalaisista sotilaista ”In the service of the Kaiser”. Tilasin kirjan, ja mitä siitä sitten selvisikään!
Saksan Itämeren-divisioonan mukana
Kirjassa kerrotaan, että Ludvig Scharf kiinnostui maalaustaiteesta, jota hän opiskeli Münsterin taidekoulussa, kunnes liittyi vapaaehtoisena Mecklenburgin jääkäripataljoona 14:ään. Ludvig tapasi tulevan vaimonsa Elise Quenzerin 1913 ollessaan harjoituksissa Ranskan rajan läheisyydessä. Avioliitto kesti 52 vuotta. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Ludvigin yksikkö lähetettiin nopeasti itärintamalle, jossa Ludvig haavoittui loppuvuodesta 1914. Hän toipui kuitenkin nopeasti ja palasi takaisin yksikköönsä.
Ludvig Scharf eteni nopeasti sotilasurallaan ja ylennettiin 1918 komppanianpäälliköksi 1. jääkärirykmentin 8. komppaniaan. Mecklenburgin jääkäripataljoona 14 liitettiin helmikuussa 1918 kenraali von der Goltzin johtamaan Saksan Itämeren-divisioonaan. Pataljoona osallistui Ahvenanmaan miehitykseen sekä myöhemmin Lahden ja Hämeenlinnan taisteluihin.
Ludvig Scharf käytti kaiken vapaa-aikansa luonnoksia piirtäen ja taltioiden sotaväen arkea vesivärimaalauksiin. Näin hän toimi luultavasti myös Suomessa ollessaan. Scharfin tyyliä luonnehdittiin ainutlaatuiseksi, tarkaksi ja joskus myös humoristiseksi. Scharf jatkoi sotilasaiheiden maalaamista 81-vuotiaaksi, aina kuolemaansa saakka.
Työhuoneeni seinällä olevat Ludvig Scharfin maalaamat akvarellit ovat siis muisto saksalaisen sotilaan ja taiteilijan osallistumisesta Suomen vapaussotaan. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon Scharfin tauluja on säilynyt Suomessa kotien seinillä tai keräilijöiden aarteina?
Tapani Tikkala
Kirjoitus on julkaistu lehdessä 5/2021.