Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Lakeuden maakuntamarssi 2021

Lakeuden maakuntamarssi 2021

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry haastoi yhdessä Etelä-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry:n, Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry:n, Pohjanmaan Rauhanturvaajat ry:n sekä Lakeuden Latu ja Polku ry:n kanssa Etelä-Pohjanmaan kaupunkien ja kuntien asukkaat 24.4.– 9.5.2021 välisenä aikana Lakeuden maakuntamarssille. Koska perinneyhdistyksessä on yhdyshenkilöt myös lakkautetuissa kunnissa, otti haasteen vastaan 12 nykyistä ja lakkautettua kuntaa: Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Jurva (nykyään Kurikkaa), Kauhajoki, Kurikka, Lapua, Seinäjoki, Teuva, Vimpeli, Ylihärmä (nykyään Kauhavaa) ja Ylistaro (nykyään Seinäjokea).

10 km marssisuorituksen ilman aikavaatimusta suoritti yhteensä 1306 henkilöä. Kuntakohtainen paremmuus ratkesi laskemalla paikkakunnan prosentuaalisen osallistujamäärän paikkakunnan asukasluvusta 31.12.2020. Marssikilpailun voitti Isonkyrön kunta, jonka osallistumisprosentiksi tuli 5,50 asukasluvusta: 246 marssijaa. Seuraaviksi selvisivät Jurva (2,15 %) ja Kauhajoki (1,82 %). Isonkyrön kunnalle luovutettiin Seinäjoella 4.6.2021 kunniakirja Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry:n vuosipäivänä.

Seinäjoella marssittiin 25.4. Jouppilanvuoren kuntoradalla. Riitta (vas.), Sanna ja Jari Asu ovat päässeet hyvään marssivauhtiin.

Maakuntamarssin tavoitteena oli lisätä sotavuosien perinnetietoutta sekä järjestöjen välistä yhteistyötä ja tunnettavuutta, kiinnittää huomiota kunnosta ja terveydestä huolehtimiseen varsinkin nykyisenä korona-aikana. Tavoitteet toteutuivat hienosti ja koronatalven jälkeen oli selvästi havaittavissa innostunut tekemisen meininki, vaikka ensimmäiset marssitapahtumat tehtiinkin navakassa tuulessa ja räntäsateessa. Useat kunnat ja eri järjestöt toimivat keskenään yhteistyössä ja marssista kirjoitettiin maakuntalehti ”Ilkka-Pohjalaisen” lisäksi useissa paikallislehdissä. Marssien sivutuotteena perinneyhdistys sai kahden viikon marssitapahtuman aikana 70 uutta jäsentä!

Tapani Tikkala


Kurikassa marssittiin vappuviikonloppuna 1.5. ja 2.5. Kuvassa vapunpäivän yhteislähtö.