Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Kyrösjärven Seudun perinneyhdistys ry juhli Mannanmäellä

Kyrösjärven Seudun perinneyhdistys ry juhli Mannanmäellä

Vapauden ja Itsenäisyyden Kyrösjärven Seudun perinneyhdistys ry juhli 30-vuotista taivaltaan sunnuntaina 18. syyskuuta vapaussodan muistomerkillä Mannanmäen näkötornilla 50 hengen kutsuvieraan kanssa. Tilaisuuden avaussanoissaan yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Mattila mainitsi toiminnan periaatteena olevan sotiemme perinteen vaaliminen ja niiden muiston sekä tiedon välittäminen jälkipolville. Kyrösjärven Seudun Perinneyhdistykseen kuuluvat Viljakkala, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö.

Perinneyhdistyksen pj. Pentti Mattila, Hämeenkyrön maanpuolustusnaisten pj. Tiina Lindi-Mokkila, Vapaussodan Perinneliiton pj. Tapani Tikkala. Kuva Juhani Latoniemi.

Historiasta

Mannanmäen taisteluista ja muistomerkin historiasta kertoi Harri Isomuotia. Torni rakennettiin 20 vuotta taistelujen jälkeen, ja sen vihkimistilaisuudessa maaliskuussa 1938 paikalla oli 2000 henkilöä. Vahvana tukijana ja rahoittajana tornin rakentamisessa oli paperitehdas Hammaren & Company. Erinäisten vaiheiden jälkeen torni päätyi Hämeenkyrön kunnan omistukseen ja on tällä hetkellä perinneyhdistyksen hallinnoima. Muistomerkin mittava perusteellinen kunnostustyö tehtiin vuosina 2013–2014 talkoovoimin ja suurelta osin Joutsenten Reitin myöntämän tuen avulla. Perinneyhdistyksen suurimmat projektit sen toiminnan aikana ovat olleet em. näkötornin kunnostus ja Kyrösjärven seudun lotta- ja suojeluskuntaperinnekirjan aikaansaaminen vuonna 2007 kirjailija Esko Lammin ja työryhmän toimesta.

Tervehdyksiä ja huomionosoituksia

Vapaussodan Perinneliitto ry:n tervehdyksen juhlaan toi liiton puheenjohtaja Tapani Tikkala todeten puheessaan myös talvi- ja jatkosodan aikojen kotirintamatyön sekä lottien panoksen merkityksen mm. ilmavalvontatehtävissä. Hän kertoi perinneliiton valtakunnallisesta perustamisesta Tampereella 1993 painottaen myös edelleen em. teoksen historiallisuutta sekä kattavaa sisältöä aikansa kuvaajana.

Vapaussodan Perinneliiton toiminnanjohtaja Sami Rantanen on noussut puhumaan. Kuva Juhani Latoniemi.
 

Huomionosoituksena yhdistys luovutti Siniset Ristit Hämeenkyrön Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Tiina Lindi-Mokkilalle sekä majuri Janne Vähätalolle.

Seuranneessa musiikkiesityksessä oopperalaulaja Anssi Hirvonen säestäjänään Riitta Hirvonen esitti laulut Sotilaspoika ja Laps´ Suomen.

Vapaan sanan osiossa kuultiin onnitteluja ja tervehdyksiä rinnakkaisyhdistyksiltä lähialueilta sekä Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtajan Rauno Mäen tervehdys.

Yhteisesti lauletun Sillanpään marssilaulun jälkeen Pentti Mattila lausui tilaisuuden päätössanat ja juhlayleisö jäi vielä keskustelemaan mieliin painuneen tapahtuman tunnelmista.

Matti Lähteenmäki

Juhlaan osallistui 50 kutsuvierasta. Kuva Juhani Latoniemi.