Kriisien keskellä (2/2020)
Kiinassa levisi alkuvuonna 2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19- tartuntatautiepidemia. Suomessa aluksi todettiin matkailijoiden tuomia koronavirus-tartuntoja ja lopulta varauduttiin laajempaan epidemiaan. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta. Tästä viikon sisällä Suomen hallitus totesi yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.
Pandemioista tuhoisimpiin lukeutuu espanjantauti, joka riehui maailmalla neljänä aaltona vuosina 1918–1920 ja tappoi parhaassa iässä olevaa väkeä eli 20–40-vuotiaita: vanhukset sekä lapset pitkälti säästyivät. Espanjantautiin kuoli 30–100 miljoonaan ihmistä.
Tämän päivän pandemia on osa ikiaikaista kriisien ketjua, jossa taudeilla ja sodilla on keskeinen sija, ja usein ne kulkevat käsi kädessä. Viimeksi mainituista tuhoisimmat olivat 1900-luvun totaaliset sodat. Niitä on valitettavasti käyty aikaisemminkin. Euroopan paikoin täysin tuhonneisiin 1600-luvun sotiin liittyen ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist on todennut: ”Valtiot, jotka eivät kyenneet puolustautumaan tai mieluumminkin ryhtymään vastahyökkäyksiin, saivat hyökkääjiä kimppuunsa, ne paloiteltiin ja voitiin jopa pyyhkäistä kokonaan kartalta.” Myöskään 1600-luvun mullistuksiin Euroopassa ei oikein osattu varautua, mitä kuvastaa valtakunnanneuvos Axel Oxenstiernan havainnot Saksan ruhtinaskunnista: ”Ei minkäänlaista johtoa, ei kuuliaisuutta, ei voimaa eikä minkäänlaista intoa toimia yhteiseksi hyväksi.”
Tällä hetkellä kriisejä näyttää kertyneen jonoksi asti. Koronan lisäksi talouskriisiä on yritetty suitsia massiivisilla elvytystoimenpiteillä vuodesta 2008, ja pisteenä i:n päälle sotaa käydään Suomen lähialueillakin.
Kriisien välttämiseksi olisi valtiovallan syytä olla aktiivinen valistaja valmiuden, tahdon ja yhteistoimintakyvyn lisäämiseksi kansalaisten keskuudessa. Kriisissä kuin kriisissä päättäväisillä ja nopeilla toimilla kyetään minimoimaan tuhoa. Niin pandemiassa kuin sodassa jokainen menetetty tunti maksaa ihmishenkiä.