Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Kevät- ja syyskokous 2020 päätti nimenmuutoksesta

Kevät- ja syyskokous 2020 päätti nimenmuutoksesta

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry:n kevät- ja syyskokous pidettiin poikkeuksellisesti samaan aikaan Seinäjoen kaupungintalolla 19.11.2020, koska maaliskuussa pidettäväksi tarkoitettu kevätkokous jouduttiin perumaan viime hetkellä koronaepidemian vuoksi. Kokoukseen osallistui 49 jäsentä. Jäsenkehitys on jatkunut koronasta huolimatta voimakkaana, sillä vuoden aikana yhdistykseen oli liittynyt 146 uutta jäsentä, ja yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä oli 828 kokouspäivänä. Yhdistyksen tavoitteena on kasvaa vuoden aikana yli 1000 jäsenen yhdistykseksi hankkimalla puolisot, lapset ja lastenlapset perheineen jäseniksi. Yhdistyksen kunniajäseneksi kutsuttiin eversti Jorma Jokisalo. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle Tapani Tikkala.

Uudet huomionosoitukset

30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uusitun huomionosoitusjärjestelmän mukaiset huomionosoitukset jaettiin ensimmäistä kertaa. Yhdistyksen korkein huomionosoitus, Antero Maunula kunniakilpi nro 1, myönnettiin yhdistyksen 30-vuosipäivänä 4.6.2020 Erkki J. Hautalalle, ja puheenjohtaja luovutti sen kokouksessa hänelle. Hautala on työskennellyt vapaussodan veteraanien ja veteraanityön parissa lähes 50 vuotta. Hän on ollut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2014 ja Vapaussodan Perinneliiton hallituksessa vuodesta 2019 alkaen.

Keväällä 2020 yhdistys otti käyttöön oman jäsenmerkin, jonka yhdistyksen jäsen voi lunastaa itselleen. Jäsenmerkistä on valmistettu myös huomionosoitus, kultainen jäsenmerkki ja siihen liittyvä kunniakirja, jotka voidaan myöntää tunnustuksena merkittävästä työstä yhdistyksen hyväksi. Kultainen jäsenmerkki on yhdistyksen toiseksi arvokkain huomionosoitus. Kultaiset jäsenmerkit luovutettiin Jari Asulle, Esko Hakuliselle, Erkki J. Hautalalle, Erkki Honkalalle, Juhani Mattilalle, Kaj Mäkelälle, Heikki Pakarille, Veli Suvannolle, Tapani Tikkalalle ja Harri Yli-Rahnastolle.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Tikkala ja kunniajäseneksi kutsuttu eversti Jorma Jokisalo (oikealla).

Puheenjohtaja Tapani Tikkala luovutti yhdistyksen vuosipäivänä myönnetyn vuoden maineteko kunniakirjan Nro 1 Jari Asulle ja vuoden yhdyshenkilö kunniakirjan Nro 1 Mika Mäelle. Jari Asu aloitti yhdistyksen hallituksessa 2015 ja jo vuotta aikaisemmin yhdistyksen kotisivujen rakentajana. Asu on osallistunut aktiivisesti eri tapahtumiin ja matkoihin, joita hän on ikuistanut sekä kameralla että videolla. Mika Mäki aloitti Ylihärmän yhdyshenkilönä 2018 ja on toiminut yhdyshenkilönä poikkeuksellisen aktiivisesti jäsenhankinnassa, Perinneiltojen järjestämisessä, perinteiden ylläpitämisessä sekä yhteistyön kehittäjänä.

Kunniajäsen Tuomo Kotkaniemelle ja eversti Jorma Jokisalolle luovutettiin yhdistyksen standaari, ja puheenjohtaja Tapani Tikkalalle luovutettiin 4.6.2020 myönnetty Pro Traditione Militare ansiomerkki no: 32 ansioista sotilasperinteiden edistämiseksi.

Kultaiset jäsenmerkit kunniakirjoineen vastaanottaneet.

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry

Kokous hyväksyi yksimielisesti hallituksen nimenmuutosesityksen ”Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry”. Nimenmuutokseen oli useampia syitä. Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry on ollut arkikäytössä aivan liian pitkä ja vaikeasti muistettava. Uutta nimeä on helppo käyttää markkinoinnissa, se on helppo muistaa ja ennen kaikkea se kuvaa paremmin yhdistyksen toimintaa ja toiminta-aluetta. Lakeuden kutsu-jäsenkirjan myötä sana lakeus on tullut tutuksi jäsenistölle. Uudessa nimessä vapaussota sana on monikossa. Yhdistyksen säännöt uudistettiin vuonna 2014, jolloin perinnetyö kirjattiin kattamaan ajanjakso Suomen itsenäistymisestä sotien jälkeiseen jälleenrakentamiskauteen saakka. Käytännössä näin oli toimittu yhdistyksen perustamisvuodesta 1990 alkaen. Uusi nimi otettiin käyttöön sen jälkeen, kun Patentti- ja rekisterihallitus oli hyväksynyt nimenmuutoksen.

Teksti: Tapani Tikkala, kuvat: Minna Asu.