Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Kesäpäiväperinne tauolla (2/2021)

Kesäpäiväperinne tauolla (2/2021)

Vapaussodan Perinneliiton kesäpäiviä ei vietetty 2020 eikä vietetä 2021 koronan vuoksi, mikä merkitsee poikkeuksellista taukoa vuosittaisessa kesäpäiväperinteessä.

Kesäpäivien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa on kyse perinteestä, joka alkoi jo 1930-luvulla Vapaussodan Rintamamiesten Liiton kokoontuessa kaksipäiväiseen liittokokoukseen toukokuussa. Kokouksen yhteydessä järjestetyissä tapahtumissa vapaussoturit tapasivat aseveljiään, muistelivat menneitä ja vaihtoivat kuulumisia. Tämä perinne katkesi jatkosodan jälkeen niin sanotun toisen tasavallan aikana.

Uusi huomen koitti 1950-luvun lopulla, kun Vapaussoturien Huoltosäätiön hallintoneuvosto otti tavakseen kokoontua keväisin laajempaan kokoukseen, ja samassa yhteydessä ryhdyttiin järjestämään vapaussoturien kokoontumisia. Seuraavalla vuosikymmenellä tuli tavaksi järjestää hallintoneuvoston kokouksista erillisiä kesäpäiviä, joihin vapaussoturien ohella osallistui heidän omaisiaan, ystäviään ynnä muita vapaussotaperinteestä kiinnostuneita. Tätä perinnettä on jatkanut Vapaussodan Perinneliitto.

Kesäpäivien järjestämien ei olisi mahdollista ilman Puolustusvoimien tukea. Tämän arvokkaan tuen saaminen vuodesta toiseen osoittaa sen, että Puolustusvoimat yhä tuntee vastuunsa itsenäisen Suomen samoin kuin sen oman syntyhistorian kannalta keskeisistä arvoista.

Kesäpäiville on vuosikymmenien ajan saapunut joukoittain itsenäisen sekä vapaan Suomen historiaa arvostavia Isänmaan ystäviä, ja kesäpäiväperinne jatkuu myös koronan kukistumisen jälkeen.