Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Kesäpäivä Seinäjoella 22.5.2022

Kesäpäivä Seinäjoella 22.5.2022

Kun Vapaussodan Perinneliiton kesäpäiviä viimeksi vietettiin perinteisesti kahden päivän ajan vuonna 2019, Kajaani ympäristöineen tarjosi puitteet juhlakokonaisuudelle. Etelä-Pohjanmaalla kesäpäivät järjestettiin viimeksi 2014, jolloin kokoonnuimme Lentosotakouluun Kauhavalle. Lentosotakoulua ei enää ole, ja koronan vuoksi kesäpäiväperinne katkesi, mutta ei pysyvästi; vapaussoturi-hengessä kokoonnuimme jälleen Etelä-Pohjanmaalla, nyt Seinäjoella yhdeksi kesäpäiväksi 22. toukokuuta 2022. Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry oli huolehtinut järjestelyistä kiitettävällä tavalla puheenjohtajansa Tapani Tikkalan johdolla. Vuoden 2023 kesäpäiviä on tarkoitus viettää perinteiseen tapaan kaksi päivää Panssariprikaatissa Hattulassa.

Puheenjohtaja vaihtui

Liittohallituksen kokoukset ja liittokokous olivat ennen kesäpäivää Seinäjoella lauantaina 21. toukokuuta. Vuodesta 2008 perinneliittoa luotsanneen kenraalimajuri evp Kalervo Sipin luovuttua puheenjohtajuudesta liittokokous yksimielisesti valitsi uudeksi puheenjohtajaksi rikosylikonstaapeli Tapani Tikkalan kahdeksi toimikaudeksi. Liittokokouksen puheenjohtajana toimi Veli Suvanto ja sihteerinä Sami Rantanen. Tapani Tikkala on toiminut Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistyksen eri tehtävissä runsaan kymmenen vuoden ajan ja Vapaussodan Perinneliiton hallituksessa vuodesta 2017 sekä varapuheenjohtajana 2019–2022.

Heikki Hult jakoi äänestyslipukkeita liittokokousedustajille, jotka valitsivat liiton hallituksen uuden kokoonpanon. – Kuva Vesa Määttä.

Arpa ratkaisi

Liittokokous valitsi myös liiton hallituksen uuden kokoonpanon. Nykyisten sääntöjen mukaan liittohallitukseen kuuluu sen puheenjohtajana liiton puheenjohtaja sekä vähintään kuusi ja enintään kymmenen muuta jäsentä. Erovuorossa olivat Erkki J. Hautala (Kauhajoki), Carl-Johan Hindsberg (Helsinki), Tapio Laine (Pori), Matti Mikkonen (Kouvola), Timo Mäki (Turku), Pekka Ripatti (Kontiolahti) ja Meeri Toivanen (Rovaniemi). Hautala ja Toivanen ilmoittivat, että he eivät enää ole käytettävissä jatkokaudelle. Koska Tapani Tikkala valittiin puheenjohtajaksi, hänen tilalleen valittu toimii hallituksessa jäljellä olevan toimikauden vuoteen 2023. Tämä olisi tapahtunut niin, että hallitukseen valituista kuudesta henkilöstä äänestyksessä vähiten ääniä saanut täyttäisi Tikkalalta vapautuneen hallituspaikan.

Äänestyksen jälkeen liittohallitukseen valittiin Esko Hakulinen (Seinäjoki), Jouni Koskela (Tampere), Tapio Laine, Matti Mikkonen, Timo Mäki ja Veli Suvanto (Lapua). Koska Hakulisen, Mikkosen ja Mäen äänimäärä oli sama, ratkaistiin arvalla, kuka heistä valitaan hallitukseen Tikkalan tilalle. Kunniapuheenjohtajan Timo Siukosaaren nostamassa arvassa luki Timo Mäki.

Liittokokous yksimielisesti valitsi perinneliiton uudeksi puheenjohtajaksi rikosylikonstaapeli Tapani Tikkalan. Kuvassa Kalervo Sipi ojentamassa Tapani Tikkalalle puheenjohtajan nuijaa. Taustalla perinneliiton liittohallitus: vasemmalta Jouni Koskela, Timo Mäki, Veli Suvanto, Pekka Jouko, Esko Hakulinen, Paavo Enroth, Matti Mikkonen, Tapio Laine, Nina Schleifer, Matti Soini. Liittokokouksen jälkeen hallituksen järjestäytymiskokouksessa Nina Schleifer valittiin perinneliiton varapuheenjohtajaksi. – Kuva Vesa Määttä.

Jumalanpalvelus – Seppelpartiot

Kesäpäivä alkoi jumalanpalveluksella Lakeuden Ristin kirkossa. Saarnan piti kehitysvammaistyön pastori Tuire Wuorijärvi. Jumalanpalveluksen lopussa kenraalimajuri evp Kalervo Sipi lähetti seppelpartiot. Hän toi seppelpartioille kunnianosoituksena vuonna 1999 edesmenneen isänsä Kauko Sipin saatesanoja Talvisodan päättymisen 55-vuotismuistojuhlassa 13.3.1995 Porissa: –  – Jokainen sankarihauta on veljesrakkauden pyhä paikka. Siksi me sodissa mukana olleet lähestymme tänään, niin kuin muulloinkin, kaatuneitten aseveljiemme leposijoja nöyrin mielin. He olivat miehiä kaikista yhteiskuntaluokista, miehiä, jotka keskeltä rauhallista elämää temmattiin täyttämään velvollisuuttaan koko kansamme olemassaolon ollessa uhattuna. Kyllä heillekin elämän säilyminen olisi ollut rakasta. He kaipasivat siellä jossakin kotona olevia omaisiaan ja rakkaitaan ja suunnittelivat tulevaa elämäntehtäväänsä. Mutta toisin kuitenkin kävi.

Heidän kauttaan saamme muistutuksen siitä, miten kallis on se hinta, mikä suomalaisesta isänmaastanne ja sen vapaudesta on maksettu. Se on merkinnyt kymmenien tuhansien veljiemme suurinta uhria ja velvollisuuden täyttämistä viimeiseen saakka. Mutta tätä hintaa ei ole maksettu turhaan. Sankarivainajat ja heidän lepopaikkansa ovat meitä jälkeen jääneitä ja jälkipolvia muistuttamassa siitä, että heidän kuolemansa kautta me saamme elää vapaassa maassa. Ilman heidän uhriaan me tuskin tänä päivänä olisimme Siniristilipun kansa – vapaa suomalainen yhteiskunta. Meidän jälkeen jääneiden tehtävänä on välittää nuorisolle ja tuleville sukupolville jotakin siitä velvollisuuden tunnosta ja isänmaan rakkaudesta, jolla sankarivainajat ottivat vastaan kohtalon iskut.

Isänmaan poveen kätkettyjen sankariveljiemme ansiosta Siniristilippumme hulmuaa tänä päivänä vapaan maan tunnuksena. Heidän muistoaan kunnioittaessamme teemme sen kaipausta tuntien sydämissämme nöyrä kiitollisuus. Tunnustamme myös, että kansaamme on ihmeellisesti hoidettu vaikeitten vaiheitten yli –  –.

Saatesanojen jälkeen Kalervo Sipi lähetti Vapaussodan Perinneliiton seppeltervehdykset Törnävän hautausmaalle Vapaussodan sekä Talvi- ja jatkosodan sankarihaudoille sekä Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille. Lisäksi Kalervo Sipi ja Tapani Tikkala laskivat seppeleen Mannerheimin patsaalle.

Vapaussodan Perinneliiton kunniamarssin, ”Vapauden marssi”, jälkeen piti kenttäpiispa Pekka Särkiö juhlapuheen.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö ennen juhlapuheen pitämistä Lakeuden Ristin kirkossa. – Kuva Vesa Määttä.
Perinteiseen tapaan Maamme-laulu kajahti päiväjuhlan lopuksi.

Vesa Määttä