Kauneimman lottakanttiinin voitto Kouvolaan
Vuosi sitten vietettiin Lotta Svärd järjestön 100-vuotisjuhlavuotta. Erilaisia tilaisuuksia oli koko vuoden ajan, ja järjestäjinä toimivat Lotta Svärd Säätiö, Suomen Lottaperinneliitto ja paikalliset lottaperinneyhdistykset. Yksi lottaperinneyhdistyksille suunnattu kilpailu oli kauneimman lottakanttiinin perustaminen omalle paikkakunnalle. Suunnitelmat menivät monta kertaa uusiksi Korona-pandemian takia, mutta lähes kaikki suunniteltu toiminta saatiin toteutettua.
Ilo ja riemu Kouvolassa oli suuri, kun Säätiö ilmoitti, että Kouvolaan perustettu kanttiini oli raadin mielestä ylivoimaisesti paras. Palkitsemistilaisuus järjestettiin elokuun lopussa 2022 Pentik Paviljongissa Kouvolassa. Mukaan oli kutsuttu kaikki ne lotat ja perinnelotat, noin 25 henkeä, jotka olivat olleet kanttiinissa työssä joko yhden vuoron tai koko kanttiinin aukioloajan. Säätiötä edustivat tilaisuudessa sen hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk sekä viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Susan Mykrä. Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Maija Fredriksson oli myös mukana tilaisuudessa.
Heti toimeen
Kun haaste lottakanttiinikilpailuun aikanaan tuli, ryhtyi Kouvolan Seudun Lottaperinneyhdistys heti toimeen. Perustettiin pieni työryhmä suunnittelemaan kanttiinia. Kouvolan keskustasta löytyi sopiva liikehuoneisto, joka saatiin ilmaiseksi käyttöön. Kanttiinin teemaksi valittiin rautatie, koska Kouvola on merkittävä rautatiekaupunki. Yhdistyksen jäsenet kutoivat koko vuoden lottalapasia, lottasukkia, lottanukkeja ja valeampiaisenpesiä. Eräs posliinin maalaaja maalasi hienoja pannunalusia ja yksi jäsen piirsi kolme lotta-aiheista postikorttia. Kaikki siis myyntiin. Myyntiin ostettiin myös pielaveteläisestä leipomosta ”talvisodan leipää” sekä ”Kouvolan kuuluisaa lakritsaa”. Eräs yhdistyksen taiteilijajäsen oli maalannut myyntiin taulun ”Lotat perunankuorinnassa”. Kaikki tuotteet menivät kaupaksi.
Kanttiiniin saatiin sopimaan myös viihtyisä kahvio, joka oli päivästä toiseen täynnä asiakkaita. Kanttiinissa kävi viiden viikon aikana 2.500 asiakasta. Kanttiiniin tullessaan vieraat astuivat ikään kuin Kouvolan asemalle. He siirtyivät ajassa taaksepäin elokuulle 1941, aikaan, jolloin jatkosota oli juuri syttynyt. Lottapukuinen nukke reppu selässä oli lähdössä junaan. Matka sinne jonnekin oli alkamassa.
Kanttiinin oppaat kertoivat tulijoille Lotta Svärd-järjestön historiasta ja lottien esimerkillisestä yhteiskuntavastuun kantamisesta niin rintamalla kuin kotirintamalla, ja niin rauhan kuin sodan vuosina.
Taidonnäyte
Kanttiiniprojektin onnistumisen taustalla olivat huolellinen ennakkosuunnittelu, jäsenten 100 prosenttinen sitoutuminen projektiin, vahva yhteisöllisyys ja tekemisen ilo. Yhdistyksen puheenjohtaja loi omalla edestä johtamisen esimerkillään innostuksen hankkeelle. Vaadi eniten itseltäsi oli alusta loppuun tunnuslauseena kanttiiniprojektissa.
Luovuttaessaan 3.000 euron palkintoa Lotta Svärd Säätiön puheenjohtaja Pirjo Björk sanoi puheessaan mm. näin: ”Kouvolan työryhmä ideoi, toteutti ja ylläpiti kanttiinia täysin vapaaehtoisesti viisi viikkoa. Taidonnäyte. Kävijämäärät ylittivät kaikki odotukset. Vierailijoita 2.500 henkeä. Kiitosta sateli. Lottien sotien aikaiset kanttiinit olivat viihtyisiä ja tarjosivat asemiehille aineellisten antimien lisäksi virkistystä. Niin myös Kouvolan Seudun kanttiini, joka kertoi kauniilla, monipuolisella tavalla vierailijoille lottien perinteen vaalimisesta ja Isänmaanrakkaudesta. Hanke kuvastaa mitä yhteen hiileen puhaltamisella ja tahdonvoimalla saadaan aikaan. Se on hyvin lottamaista toimintaa.”
Kouvolan Seudun Lottaperinneyhdistys ry lausuu sydänlämpöisen kiitoksen palkintoraadille saamastaan arvokkaasta huomionosoituksesta.
Kaija Vesala