Vapaussoturi > Lehden historiaa

Historia

Vapaussoturi-lehti on ilmestynyt jo puolen vuosisadan ajan. Sen perusti Vapaussoturien Huoltosäätiö vuonna 1959 omaksi tiedonantolehdekseen, jonka ilmoitustuotoilla tuettiin apua tarvitsevia Suomen vapaussodan 1918 aseveljiä.
Vapaussoturi_1_1959

Vapaussoturi-lehti toimi vapaussotasukupolven yhdyssiteenä, mutta alusta alkaen sen tavoitteena oli myös Suomen sotahistoriasta kertominen ja isänmaallisten perinteiden säilyttäminen.

Lehden ensimmäinen päätoimittaja oli Vapaussoturien Huoltosäätiön hallituksen puheenjohtaja, eversti Wiljo Rommi.

Käytännön toimitustyöstä vastasi kuitenkin pitkään toimittaja Eero Rekola, vapaus- ja heimosoturi sekä perinnetyön todellinen työmyyrä, jonka jälkeen tätä työtä ovat tehneet muiden muassa opettaja Kaarlo Pitkänen ja toimittaja Olavi Vänttinen.

Vapaussoturi_1_1979

Vuodesta 1994 Vapaussoturi-lehteä on kustantanut Vapaussodan Perinneliitto ry. Kehitys kuvastaa tapahtunutta painopisteen siirtymistä vapaussoturien huoltotyöstä vapaussodan ja itsenäistymisvaiheen perinnetyöhön.

Vapaussoturin kehittämisessä teki ansiokkaan päivätyön dosentti Mikko Uola, joka oli lehden päätoimittajana 1990-luvun alusta vuoteen 2006. Tämän jälkeen päätoimittajan tehtävät otti vastaan dosentti Jussi Niinistö. Hän jatkoi ansiokasta lehden kehitystyötä kevääseen 2011. Nykyinen päätoimittaja on fil. toht. Vesa Määttä.

Vapaussoturi on ainutlaatuinen ja arvostettu sotahistoriallinen aikakauslehti, jolla on vaalittavanaan tärkeät arvot: itsenäinen Suomi, sotiemme muisto sekä suojeluskunta- ja lottaperinne.

Viidesti vuodessa ilmestyvä Vapaussoturi-lehti tekee kunniaa vapaan Suomen puolesta taistelleiden sukupolvien elämäntyölle.