Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Suomi terroristien piilopaikkana

Suomi terroristien piilopaikkana

Pienen, bolševikeiksi kutsutun kuppikunnan jäseniä piileskeli Suomessa 1900-luvun alussa. Tunnetuin heistä oli Lenin. Ensin hän lymysi Suomessa levottomasta vuodesta 1905 vuoteen 1907, ja kun hänet etsintäkuulutettiin maaliskuun vallankumouksen jälkeen kesällä 1917, hän jälleen pakeni Suomeen. Hänen saattajansa olivat suomalaisia, ja suomalaisten seurassa hän palasi Pietariin lokakuussa 1917.

Kun bolševikit olivat kaapanneet vallan Venäjällä, kohtalaisen pian sen jälkeen he tunnustivat Suomen itsenäisyyden kenties taktisesti tai yksinkertaisesti heillä ei ollut tuolloin muuta vaihtoehtoa, kuten tunnettu satiirikko totesi: ”Venäjältä meni keittiön ikkuna rikki, ja tuosta raosta Suomi livahti ulos.” Teoksessaan ”Suomi terrorin tukikohtana” historioitsija Erkki Vettenniemi painottaa edellä kirjoittamansa jatkona: ”Mieluummin voisi tosin puhua koko talon palamisesta, Venäjän tuhopoltosta, jota suomalaiset jouduttivat kasaamalla ensin sytykkeitä ja kaatamalla viimein bensaa liekkeihin.”

Toki kirjoittajan mielestä suomalaisten syyllisyydestä ei ole kysymys, sillä ”[k]elvottomasti johdettu, esimoderniin itsevaltiuteen jämähtänyt Venäjä vajosi ensimmäisen maailmansodan pitkittyessä kaaokseen, ja potin korjasi päättäväisin kumousporukka. Oikeat syylliset löytyvät siltä suunnalta. Moraalinen vastuu – tai osavastuu – on asia erikseen.” Joka tapauksessa bolševikkijohtajalle Suomessa suotu vieraanvaraisuus osaltaan mahdollisti syksyn 1917 vallankaappauksen, jonka seuraukset yhä tuntuvat Venäjällä. Vettenniemen mukaan suomalaisten keskuudessa suorastaan haksahdettiin Leniniin.

Kuten Vettenniemi korostaa, tyypillinen terroristi tavoittelee poliittista muutosta väkivaltaisin keinoin. Tätä taustaa vasten hän teoksessaan kartoittaa Suomessa viriteltyä vallankumousterroria ja suomalaisten vuoroin suoraa, vuoroin epäsuoraa roolia bolševikkikomennon pohjustajina ja turvaajina.

Suomalaisten syyllistämistä tai ei, niin joka tapauksessa Vettenniemen teos on Suomessa harvinainen, silmiä avaava ja sopiva lukuelämys etenkin vallankumousromantiikan pauloihin joutuneille, joille bolševikkien hirmuteot yhä näyttäytyvät ikään kuin välttämättöminä elementteinä päämäärien saavuttamisessa.

Vesa Määttä

Erkki Vettenniemi: Suomi terrorin tukikohtana. Kuinka Lenin tovereineen tuhosi Venäjän suomalaisten suosiollisella avustuksella. 304 sivua. SKS 2019.