Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Pajarin nyrkki – muistomerkkijuhla

Pajarin nyrkki – muistomerkkijuhla

Rautjärven sotahistoriaan liittyvänä muistomerkkipäivänä 25. elokuuta paljastettiin 18. Divisioonan Jääkärikomppanian muistomerkki sekäjärjestettiin Muistomerkkijuhla.

 

Iiris Lehmuskenttä ja Harri Virtapohja paljastivat muistomerkin. Oikealla paljastuspuheen pitänyt kenraalimajuri evp Kalervo Sipi.

Kovissa taisteluissa

18. Divisioonan komentajan, eversti A.O. Pajarin ”Nyrkiksi” perustettiin Jääkärikomppania Tampereella 20.6.1941. Sen päällikkönä toimi kapteeni Reino Reiska. Komppania siirtyi puolustusryhmitykseen Korpijärven maastoon tehtävänään tiedustelu ja partiointi. Divisioonan saatua hyökkäystehtävän Jääkärikomppania ryhmittyi hyökkäystä varten Hiidenjärven tuntumaan. Komppanian ensimmäinen tehtävä oli Aholanmäen vahvan tukikohdan valtaaminen. Se onnistui raivoisasti taistellen 31.7.–2.8.1941. Tämän jälkeen komppania jatkoi taistellen etenemistään Vuoksen alueelle. Komppania purettiin elokuun puolivälissä 1941 ja miehistö sijoitettiin divisioonan muihin yksiköihin.

Muistutus uhrauksesta

Paljastustilaisuudessa puhui Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen puheenjohtaja, kenraalimajuri evp Kalervo Sipi: – Olkoon tämä kivi meille muistutuksena siitä uhrauksesta, jonka nämä miehet tekivät sen hyväksi, että me saamme elää vapaassa Suomessa. Me olemme kiitollisia siitä perinnöstä, jonka nämäkin sotiemme veteraanit meille jättivät Suomesta, jossa on hyvä elää. Se on lahjoista kallisarvoisin. Tämän paljastustilaisuuden ja iltapäivän juhlan järjestäminen on yksi osa Suomi 100-hengessä toteutetuista kunnioituksen osoituksista näille kunniakansalaisille. Nöyränä ja kiitollisin mielin vihin täten tämän kiven tuleville sukupolville muistokiveksi. Pyydän nyt Pajarin nyrkin taistelijoiden jälkeläisiä Iiris Lehmuskenttää ja Harri Virtapohjaa paljastamaan kiven…

* * *

Muistomerkkijuhla järjestettiin Rautjärven aseman koululla. Tervehdysten (Rautjärven kunta ja reserviläiset, Pajarin Poikien Perinneyhdistys) ja musiikkiesitysten lisäksi sotahistorian asiantuntija Tuomo Juntunen esitelmöi 18. Divisioonan vaiheista Rautjärvellä. Juhlassa myös julkistettiin kirja ”Pajarin Nyrkki” (Tuomo Juntunen, Tomi Virola, Harri Virtapohja). Huomionosoitusten sekä Jussi Kirjavaisen kirjan (9./JR 27) esittelyn jälkeen juhlan päätteeksi salissa kajahti ”Karjalaisten laulu”.

Vesa Määttä