Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Myyteillä kuorrutetut vallankumoukset

Myyteillä kuorrutetut vallankumoukset

Valitettavan usein historian totuudet ovat muuttuneet vallanpitäjien asemaa pönkittäväksi propagandaksi. Tämä liittyy myös sadan vuoden takaisiin valankumouksiin Venäjällä.

Englantilainen kirjailija Helen Rappaport on teoksessaan ”Pietari 1917” antanut äänen helmikuun sekä lokakuun vallankumousten silminnäkijöille, ja heidän kertomuksistaan ei juuri löydä mitään elämää suurempaa vallankumousromantiikkaa tai väkivaltaisten tapahtumien ihannointia. Tämä todistajien joukko muodostui ulkovaltojen lähetystöjen henkilökunnasta sekä liikemiehistä, joista osa oli asunut kymmeniä vuosia Venäjällä. Tämän maan omalaatuisuutta monet myös ihailivat aina siihen asti, kun pedot pääsivät irti.

Vuoden 1917 alussa lähes kaikki aistivat muutoksen tuulia, ja helmikuun kumouksen yllättävyys liittyi lähinnä sen rajuuteen, jota jälkipolvet ovat pyrkineet laimentamaan rauhanomaiseksi vallankumoukseksi. Tosiasiassa uhreja tuli kuin liukuhihnalta. Kaaoksessa heitä ei tilastoitu, mutta voi vain arvata mitä tuhoa saa aikaan lukuisten konekiväärien tuli kaduilla vellovissa joukoissa ja sitä seuraavat kostotoimenpiteet.

Kun kansaa muutaman kuukauden villinneet bolsevikit lähtivät toistamiseen anastamaan valtaa lokakuussa, ei ilmassa ollut mitään suurta. Pietarin kaduilla oli rauhallista, mutta lähinnä Talvipalatsin suunnalta kuului taistelun ääniä. Tosin palatsi oli kuin juhlavalaistu ja sinne saattoi marssia rauhallisesti kävellen ja omin silmin nähdä, kun väliaikaisen hallituksen jäseniä vangittiin. Näin palatsiin marssi ja vangitsemisen näki myös pieni joukko amerikkalaisia sosialisteja, mukaan lukien John Reed, jonka sepitetty versio rynnäköstä Talvipalatsiin muodostui myöhemmin legendaksi.

Tämänkin kirjan luettuaan ei voi kuin hämmästellä sitä, että yhä löytyy henkilöitä, jotka uskovat satuihin sadan vuoden takaisista traagisista vallankumoustapahtumista.

Vesa Määttä

Helen Rappaport: Pietari 1917. Ulkomainen eliitti Venäjän vallankumouksen pyörteissä. 428 sivua. Minerva 2017.        

Julkaistu Vapaussoturissa 5/2017.