Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Muuttunut mutta ei huonontunut polvi (3/2017)

Muuttunut mutta ei huonontunut polvi (3/2017)

– Suomen kansan maanpuolustustahto on vahva. Se ilmenee mielipidetutkimuksista, pienestä aseistakieltäytyjien määrästä sekä varusmiesten ja ennen kaikkea kertausharjoituksiin kutsuttujen reserviläisten palvelualttiudesta. Polvi on pojassa monessa suhteessa kyllä muuttunut, mutta

ei huonontunut. Uskon että te voitte tämän todeta omakohtaisesti täällä Panssariprikaatissa, joka edustaa Puolustusvoimiemme erästä nykyaikaisinta ja iskukykyisintä osaa.

Yllä mainitut sanat ovat yhä ajankohtaiset ja olisivat sopineet lausuttaviksi myös tämän vuoden kesäpäivillä Parolannummella. Siellä sanat joka tapauksessa kuultiin ja kesäpäivien yhteydessä, mutta vuosi oli 1981, ja lausujana oli kenraaliluutnantti Jukka Pajula.

Jos kenraaliluutnantti Pajula yhä olisi keskuudessamme, hän kenties ei niinkään hämmästelisi ikiaikaista sodan vitsausta nykyisessä Euroopassa, vaan sodan käyneenä ihmettelisi tämänkin aikakauden hyväuskoisia suomalaispäättäjiä, jotka vapaamielisen lainsäädännön puitteissa ovat ikään kuin muokanneet maaperää sangen konkreettisille uhille, kuten terrorismille ynnä muille hybridisodankäynnin muodoille. Toisaalta 1930-luvun päättäjien hyväuskoisuus mielessään Pajula nimenomaan ymmärtäisi, kuinka syvään sinisilmäisyys voi juurtua.

Toisen maailmansodan jälkeinen pitkä rauhan jakso Euroopassa ei onneksemme turruttanut kuin osan nykysuomalaisista eikä muuttunut polvi edelleenkään ole huonontunut, ja maanpuolustuksen lujittamiseksi on tehty mittavia uudistuksia viime vuosina. Luonnollisesti työtä vielä riittää.

Lopuksi kenraaliluutnantti Pajulan vapauden viesti tuleville polville: – Itsenäisyys ja vapaus ovat asioita, joita kansakunnat ovat aina arvostaneet niin aineellisen kuin henkisen kehityksen ja hyvinvoinnin perusedellytyksinä. Varsinkin sellaiset kansakunnat, joilta itsenäisyys ja vapaus puuttuvat, pyrkivät ne kaikin keinoin saavuttamaan.