Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Huutolaispojasta kasvoi ritari

Huutolaispojasta kasvoi ritari

1. Kansi_kesn_kirjoja

Jo kirjan nimestä voi päätellä, että kyseessä on vähintään huima tarina eikä vain tarina vaan vankka kertomus siitä, kuinka vaikeista lähtökohdistakin joskus jollekin urkenee huikea ura kuten kenraaliluutnantti Albert Puromalle (1895–1987).

Puroma menetti jo alle 10-vuotiaana molemmat vanhempansa. Onnekseen orpo huutolaispoika sai hyvän sijaiskodin syntymäpitäjässään Tuusulassa. Elämän eväitä antoi aluksi neljä luokkaa kansakoulua. Aikamiehenä hän suoritti yksityisesti oppikoulun oppimäärän 7/8. Sotakorkeakoulussa Puroma sai toiseksi korkeimman arvosanan ”kiitoksella hyväksytty”.

Puroman lempinimet ”Reikärauta-Puroma” ja ”Pohjolan Rommel” kertovat paitsi hänen menestyksestään vaativilla taistelukentillä niin myös hänen ehkä osaltaan raisustakin luonteestaan, mikä vei ”tuottamuksellisesti” jääkärien tielle: Puromahan karkasi nuorukaisena merille. Hän oli 1. maailmansodan aikaan Venäjän alamainen joutuessaan saksalaisten internoimaksi ja töihin hiilikaivokselle. Sieltä jääkärivärvärit hänet löysivät kaikkien onneksi!

Pohjoisessa eversti Puroma johti jatkosodassa JR 12:ta. Se tunnettiin jänkäjääkäreistä, jotka suorastaan palvoivat komentajaansa. Puroma oli kuulu ”edestä johtamisesta” kuten jääkärimajuri Viljo ”Puujalka” Laakso. Puroman yksi motto oli, että ”jos haluat puolustautua, niin hyökkää!” Puroma oli mukana myös Tali-Ihantalassa ja Vuosalmella jatkosodan lopulla ja vielä 6. Divisioonan komentajana Lapin sodassa. Puroma on yksi niistä 20 jääkäristä, joka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi.

Puroma ansaitsi elämäkertateoksensa, joka antaa meille kaikille lisätietoa itsenäisyystaistelumme kärkijoukosta! Se myös ikään kuin velvoittaa jakamaan tietoa jääkäreistä ympärillemme.

Kari Nummila

Jarkko Kemppi: Albert Puroma. Huutolaispojasta kenraaliksi. 243 sivua. Docendo 2013.

Julkaistu Vapaussoturissa 3/2014.