Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > Vapaussota-näyttely

Vapaussota-näyttely

Kun vapaussodan alkamisesta oli kulunut tasan 98 vuotta, avattiin pääesikunnassa majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen toinen Vapaussota-näyttely. Hän on myös vastannut näyttelyn käytännön järjestelyistä, esineistöstä ja näytteillepanosta. Ainutlaatuinen esineistö on pääasiassa Kirvesmiehen yksityiskokoelmasta. Näyttely ei ole avoinna ns. suurelle yleisölle. Avajaisten arvovaltaisessa ja runsaslukuisessa kutsuvierasjoukossa oli Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtaja Kalervo Sipi sekä puolustusministeri Jussi Niinistö.

4. Etel-Savon_rykmentti_miekoilla

Etelä-Savon rykmentti miekoilla.

 

Palanen kulttuurihistoriaamme

Jokaisella näyttelyn esineellä on oma tarinansa. Satojen esineiden joukossa on ainoita jäljellä olevia kappaleita. Merkit on usein tehty käsityönä, ja monien merkkien laatu on aikansa huippuluokkaa.

Monet ovat kysyneet Kirvesmieheltä, mistä merkkejä ja esineitä saa. Hänen mukaansa kerääminen on vaatinut useita eri tekijöitä, kuten suuren määrän tiedon keräämistä, hyviä verkostoja sekä jonkin verran hyvää onnea.

– On myös ihmetelty, miksi käyttää aikaa metallinpalojen keräämiseen. Mutta kun selittää, että niiden suunnittelijoina ovat sellaiset nimet kuin Akseli Gallen-Kallella, Lauri Leppänen, Aarno Karimo, Emil Wikström, Gunnar Finne…, ymmärtävät kysyjät, mistä tässä on kysymys. Viimeistään tämä kertoo, että kysymyksessä on palanen suomalaista kulttuurihistoriaa, totesi Kirvesmies.

6. Uudenmaan_rakuunarykmentti

Uudenmaan rakuunarykmentti.

 

Toiveena Vapaussodan museo

Kirvesmies jatkaa kokoelmansa kartoittamista ja toivoo myös, että jonain päivänä löytyisi sopiva taho, jonka kanssa yhteistyössä olisi mahdollisuus perustaa pysyvä Vapaussodan museo. Tällä hetkellähän Suomessa ei sellaista ole. – Uskoakseni vapaa isänmaamme olisi sen jo ansainnut, painottaa Kirvesmies.

Vesa Määttä