Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Soinin sotahistoria

Soinin sotahistoria

Soini_kansi

Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio on kirjoittanut näyttävän kirjan pienen eteläpohjalaisen kotipitäjänsä sotahistoriasta jääkäriliikkeestä jatkosodan jälkeiseen asekätkentään saakka. Ansiokasta on, että Autio kronikoi kattavasti myös soinilaisten vaiheet vapaussodassa unohtamatta sotien välisenä aikana suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöissä tehtyä vapaaehtoista maanpuolustustyötä.

 

Soinilaisten talvisodan aikainen komppanianpäällikkö Jalkaväkirykmentti 30:ssä oli kirjailija Yrjö Jylhä. Hän kirjasi kuuluun runoteokseensa Kiirastuli (1941) sotakokemuksiaan Taipaleen rintamalta.

 

Tunnettu on Jylhän ytimekäs vertaus: ”Taipaleenjoki, Tuonelanjoki”. Se on murheellisen osuva eritoten soinilaisten osalta, sillä talvisodassa pääosin juuri Taipaleen taisteluissa kaatui 85 Soinin miestä, joka oli peräti 3,7 prosenttia kunnan miespuolisesta väestöstä. Määrä on valtakunnallisessa mittakaavassa kuudenneksi suurin.

 

Soini oli jatkosodassakin kovilla. Kaikista soinilaisista kaatui viime sodissa yli neljä prosenttia. Se on kaikista Etelä-Pohjanmaan kunnista eniten.

 

Lasse Aution Sisulla ja sydämellä – aatteen voimalla eteenpäin 1918–1945 on A4-kokoinen ja siinä on poikkeuksellisen runsas ja osin harvinainen asiakirja- sekä valokuvakuvitus. Kirjoittajalla on hallussaan merkittävä aihepiiriin liittyvä yksityiskokoelma. Tekstiä elävöittävät runsaat lainaukset aikalaisilta.

 

Soinilaisten lisäksi Aution mainio kirja kiinnostanee lähikuntien kuten Karstulan, Ähtärin, Lehtimäen, Alajärven ja Vimpelin asukkaita sekä yleensä Etelä-Pohjanmaan maanpuolustushistorian harrastajia.

 

Kirja päättyy jälkisanoihin, jotka Soinin lottatoiminnan kantava voima, opettaja Helmi Pesola kirjasi muistiinpanoihinsa vuonna 1960: ”Uusi sukupolvi ei sodasta mitään tiedä. Tieto siitä on heille opetettava. Heille on tehtävä selväksi, miten tuhansin veriuhrein vain on voitu säilyttää maamme vapaus. Hinta on ollut niin suuri, että jokaisen nuoren ihmisen on tiedettävä, että maa, jota he astuvat, on pyhää maata.”

 

Jussi Niinistö

 

Lasse Autio: Sisulla ja sydämellä – aatteen voimalla eteenpäin 1918–1945. Omakustanne 2009. 288 sivua. Yli 400 kuvaa. – Kirjaa on saatavilla Soinin kirjakaupasta ja tekijältä, puh. 050-3483 234 tai lasse.autio@pp.inet.fi. Hinta on 35 € + postikulut.

 

Julkaistu Vapaussoturissa 2/2010