Vapaussoturi > Nettilehti > Kirja-arvioita > Savitaipale 1918

Savitaipale 1918

savitaipale_netti

Rauhalliseen maalaiselämänrytmiin tottunut Savitaipale muuttui tammi-helmikuussa 1918 sotatoimialueeksi, kun hallituksen joukkojen ja kapinallisten välinen rintamalinja aaltoili tämän eteläkarjalaisen pitäjän ylitse. Paikalliset asukkaat joutuivat valitsemaan: valkoisten tai punaisten puolelle vai puolueettomana?

 

Laajempaa historiateosta parhaillaan kokoava Savitaipale 1918 -työryhmä on julkaissut eräänlaisena väliraporttinaan kirjan nimeltä Pelon päivät. Siihen on valittu yhdeksän savitaipalelaisen siviilihenkilön aikalaismuistelmat. Niiden kautta saa kuvan ajan arvoista ja oloista. ”Tapahtumien yllä leijuva pelon varjo yhdistää kertomukset ehyeksi kokonaisuudeksi”, hehkutetaan kirjan takakannessa.

 

Kirja on asiallisen tasapuolisesti toimitettu ja kiinnostanee Savitaipaleen seudun paikallishistoriaa harrastavia ihmisiä. Mitään uutta se ei vapaussodan historiaan perehtyneille kuitenkaan tarjoa.

 

Varsinaisen Savitaipale 1918 -historiateoksen on tarkoitus ilmestyä ensi vuonna. Siitä voi odottaa mielenkiintoista, sillä paikkakunnalla taisteltiin miltei koko sodan ajan.

 

Ja johtihan valkoisten Savitaipaleen pataljoonaa kuulu saksalainen yliluutnantti von Zedtwitz zu Hackenbach, jonka edesottamuksista lukisi mielellään. Tämä urheasti joukkoaan johtanut mies oli todellisuudessa sotavankeudesta Suomeen eksynyt itävaltalainen korpraali, muuan Karl Müller.

 

Jussi Niinistö

 

Pelon päivät. Siviilihenkilöiden aikalaismuistelmia Savitaipaleen rintamalta 1918. Toimittanut Pentti Pylkkö. Julkaisija Savitaipale 1918 -työryhmä 2009. 225 sivua. – Kirja on myynnissä hintaan 26,50 € (sis. postikulut) työryhmän nettiosoitteen www.savitaipale1918.fi kautta.

 

Julkaistu Vapaussoturissa 1/2010