Vapaussoturi > Nettilehti > Perinnetyö > ”Pitäkää pyhänä isienne perinnettä”

”Pitäkää pyhänä isienne perinnettä”

1. Joel_Luhamets_Kuva_Markku_Rauhalahti

Itä- ja Etelä-Viron seurakuntien piispa, Tarton Paavalin seurakunnan kirkkoherra Joel Luhamets piti 25.01.2015 selkeällä suomenkielellä juhlapuheen Tammisunnuntain kirkkojuhlassa Tampereen Tuomiokirkossa. Juttu on muokattu hänen puheestaan. – Kuva Markku Rauhalahti.

 

Jumala siunatkoon runsaasti Suomen kansaa. Suomalaisten siunaus on ollut meille siunaukseksi ja suomalaisten menestys on ollut meille menestykseksi. Suomi ja Suomen kohtalot ovat merkinneet meille virolaisille paljon. Olemme ihailleet Suomea, Suomen kehitystä, Suomen vahvuutta, Suomen koulusysteemiä, Suomen kirkkoa ja suomalaisten kuulumista kirkkoon, herätysliikkeiden toimintaa ja niin edelleen. Me tunnemme Suomen urheilijoita ja poliitikkoja ja tekin tunnette meitä virolaisia.

Yhteys

Tarton Paavalin seurakunnalla on erityinen yhteys Suomeen. Kirkkomme on suunnitellut arkkitehti Eliel Saarinen. Se on ainoa sen tyylinen sakraalirakennus maailmassa. Tarton Paavalin kirkossa on tehty iso remontti, ja sen suunnittelijat ovat suomalaiset Merja Nieminen ja Kari Järvinen. Alttarin taideteoksen suunnittelussa olemme tehneet yhteistyötä taiteilija Kuutti Lavosen kanssa.

Suomen ja Viron kirkon seurakuntien yhteistyö on ollut mittavaa. Viron uuden itsenäistymisen vaikeina aikoina on Suomesta saatu Viroon ja Viron kirkon seurakunnille valtavasti apua.

Kohtalo

Kansoillamme on ollut samanlainen kohtalo. Olemme olleet Ruotsin ja Venäjän alamaisia ja olemme itsenäistyneet lähes samanaikaisesti. Mutta kohtaloissamme on ollut myös eroavaisuuksia. Vuosina 1939–1940 Viro menetti itsenäisyytensä. Suomalaiset taistelivat vahvasti ja säilyttivät itsenäisyytensä. Kunnia Suomen sankareille!

Vapaus

Vapaus ei ole itsestäänselvyys. Vapauden puolesta on taisteltava. Samoin on hengellisessä elämässä. Rakkaus hajoaa, jos emme pidä huolta sen säilymisestä. Kun Poika on tehnyt meitä vapaaksi, on meidän pysyttävä vapaudessa. Vapauden puolesta on taisteltava. Veljesseurakunnassa kysyvät veljet toisiltaan tervehdykseksi: ”Veli, taisteletkö sinä?” Meidän on pidettävä kiinni siitä, mitä Herra on meille lahjoittanut.

Sauva

Puhuessaan Viron kansallislipun vihkiäisissä vuonna 1884 Virossa hyvin tunnettu pappi Rudolf Kallas luki raamatunkohdan: Toinen Mooseksen kirja 4, 2-4: Herra kysyi häneltä: ”Mikä on sinun kädessäsi?” Mooses vastasi: ”Sauva.” Herra sanoi: ”Heitä se maahan.” Mooses heitti sen maahan ja se muuttui käärmeeksi. Mooses kavahti tapahtunutta, mutta Herra sanoi: ”Ojenna kätesi ja ota sitä hännästä kiinni.” Niin Mooses ojensi kätensä ja tarttui siihen ja se muuttui hänen kädessään jälleen sauvaksi. Puheessaan Rudolf Kallas sanoi: ”Olkoon lippu sinulle sauva, mutta jos heität sen pois, tulkoon se sinulle käärmeksi.”

Rakkaat suomalaiset, olkoon siniristilippu teille sauva. Pitäkää pyhänä isienne perinnettä. Olkoon usko Jumalaan, perhe ja pyhä avioliitto sekä rakkaus isänmaatanne kohtaan teille sauvana tiellä siunatun Suomen tulevaisuuteen.

Jumala siunatkoon Suomen kansaa!

Referointi: Markku Rauhalahti.