Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Kyky ja tahto (1/2017)

Kyky ja tahto (1/2017)

Aikoinaan rautaesiriipun läntiselle puolelle jäänyt Euroopan osa on saanut poikkeuksellisesti kokea vuosikymmeniä hyvinvoinnin ja rauhan aikaa. Tätä hienoa asiaa varjostaa se, että yltäkylläisyys ja elämä ilman vakavampia kriisejä

ovat saaneet ison osan läntisen Euroopan asukkaista pitämään rauhaa itsestään selvänä. Tämä on saattanut rapauttaa jopa itsesuojeluvaistoa; osa ei ainakaan näytä ymmärtävän miten reagoida terroritekojen kaltaiseen silmittömään pahuuteen, ja yksi jos toinen ei hahmota paikkaansa osana suurempaa, valtiota koossa pitävää kokonaisuutta. Onhan nimenomaan joukko yksilön turvana, jos tuli leimahtaa kotimaassa, -kaupungissa, -korttelissa.

Pitempi rauhanaika on aina edesauttanut valtioiden välistä sopuisaa kanssakäymistä. Ikävää vain, että ennemmin tai myöhemmin jossain päin maailmaa niin sanotut voittamattomat tavoittelevat naapurivaltioiden alistamista, ja samalla he peittoavat järjen eli ymmärryksen sodan tuhoisuudesta sen kaikille osapuolille. Miten tämänkaltaiseen tavoitteeseen vastaa puolustuksensa laiminlyönyt valtio?

Vanha sanonta kertoo paradoksaalisesti, että tehokkaimmin sotaa torjutaan varautumalla siihen. Tottahan se, että sotilaallisesti vahvalla valtiolla on pienempi todennäköisyys joutua hyökkäyksen kohteeksi kuin maanpuolustuksensa alas ajaneen valtion.

Kohta 100 vuotta täyttävä Itsenäinen Suomi on joutunut maksamaan kovan hinnan vapaudestaan. Kenties tämän taustan vuoksi maanpuolustuksen alasajo ei ole Suomessa saanut samoja mittasuhteita kuin monessa Euroopan valtiossa. Itse asiassa Suomen puolustusvoimat on vahva nyrkki torjumaan maahan tunkeutujia ja kykenee aiheuttamaan hyökkääjälle mittavat tappiot. Tämän kyvyn lisäksi suomalaisilla on ennen kaikkea tahtoa puolustaa maataan: maanpuolustustahto on korkeampia maailmassa. Tähän kun lisätään tulevat investoinnit maanpuolustuksen tarpeisiin ja yhä lisääntyvä kansainvälinen sotilaallinen yhteistyö vaikkapa kyberuhkien torjunnan tehostamisessa, Suomi tulee olemaan entistä vaikeampi pala hyökkäystä suunnittelevalle.