Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Kaksi valtiasta (5/2016)

Kaksi valtiasta (5/2016)

Tampereen pitkäaikainen piispa Eelis Gulin (1893–1975) nimitettiin Helsingin yliopiston professoriksi 1933, minkä myötä hänen tutkimustyönsä keskittyi Uuteen testamenttiin. Tämänkertaisen pääkirjoituksen lähteenä on professori Gulinin teksti vuodelta 1935:

Jouluevankeliumi puhuu kahdesta valtiaasta: Seimen Lapsesta ja keisari Augustuksesta. Heistä kummallakin on oma valtakuntansa. Toinen oli kuuluisa sankari, jonka mahti ulottui tunnettuihin maihin. Tämä mahti oli rautaisen luja, ja sitä oli ehdottomasti toteltava, sillä sen takana oli Rooman asevoimien paljous sekä järkkymätön laillinen järjestys. Augustus ei ollut alamaisilleen vain ihminen, sillä häntä palvottiin kuin jumalaa.

Toinen valtias oli tuntematon pieni Lapsi Augustuksen suuren valtakunnan syrjäisessä kolkassa, halveksitussa maakunnassa, eläinten vajassa. Vastakohta oli mahdollisimman suuri. Tämä Lapsi ei myöhemminkään aikuisena suuria aseita käyttänyt – vaelsi kodittomana, puhui Jumalasta ja teki ihmetekoja. Ja kun hänet ristiinnaulittiin, ei hänen oppiaan ollut kirjoitettu muistiin.

Jeesus oli puhunut maan päälle perustettavasta valtakunnasta, joka ei ole tästä maailmasta ja on vähitellen kasvava valtavaksi. Näin hän oli puhunut, mutta vain harvat siihen silloin uskoivat. Sitä vastoin Rooman mahtia pidettiin ikuisena ja voittamattomana. Järjellä ajateltuna ei ollut epäilystäkään, kummalla näistä kahdesta ymmärrettiin olevan suurempi valta

Ja mitä kävikään: noin kaksikymmentä vuotta Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen pienten kristillisten seurakuntien kautta levisi viesti evankeliumin saapumisesta Rooman kaupunkiin ja omaksumisesta jopa keisarille lojaaleissa sotilaissa. Sana tavoitti myös muutamia ylhäisön edustajia. Eikä kestänyt pitkään, kun joulun sanomaa kuunneltiin Rooman hallinnon huipulla.

Myöhemmin Rooman mahtavan valtakunnan raunioille kohosivat joulun Lapselle omistetut kirkot, ja Jumalan valtakunta on jatkanut leviämistään kaikkialle maailmaan. Se on tullut tänne kauas kylmään pohjolaankin. Ja täälläkin korkeat kirkkorakennukset julistavat ristihuipuillaan joulun Lapsen voittoa.