Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Itsenäisyyden aamunkoitosta tähän päivään (1/2016)

Itsenäisyyden aamunkoitosta tähän päivään (1/2016)

…valppaana ja valmiina

Vapaussodan alkamispäivää on tänäkin talvena muisteltu juhlatilaisuuksissa, jumalanpalveluksissa sekä sankarihaudoilla. Tammisunnuntailla on kautta itsenäisyytemme ollut oma, tärkeä sanottavansa Suomen kansalle. Se päivä kertoo itsenäisyyden aamunkoitosta, jolloin vaadittiin raskaat lunnaat ennen kuin päämäärä oli saavutettu.

Raskaita lunnaita on vaadittu myöhemminkin. Ne eivät ole unohtuneet, ja pitkästä rauhanajasta huolimatta suuri osa kansasta on yhä valppaana ja monet huolissaan maailmalla vellovien kriisien vaikutuksista pohjolan perukoille.

Kansakunnan selkäranka on yhä vahva. Se ei täysin murtunut edes vuoden 1944 jälkeen suomalaisten sopeutuessa uuteen aikakauteen. Pitkä sopeutumisprosessi toki oli monille vaikea. Tuolloin keskuuteemme myös kylvettiin epäyhtenäisyyden siemeniä, jotka paikoin juurtuivat syvälle.

Kuten usein on ollut tapana ennen kaikkea kriisiaikoina, tänäkin päivänä mielipiteitä pyritään muokkaamaan propagandan avulla. Tämä ilmenee varsinkin sosiaalisessa mediassa trolliarmeijan viesteistä. Nettisotureiden välineet ovat modernit mutta viestit sen sijaan kuin kaikuja lähes sadan vuoden takaisista ajoista.

Löytyy varmasti niitäkin, jotka kokevat sosiaalisesta mediasta kaikuvat ”sotahuudot” ahdistavina ja ovat hämillään tämänkaltaisista vaikuttamisyrityksistä. Kysymyksessähän on nykysuomalaisille sangen erikoinen ilmiö, jonka olisi luullut jo hautautuneen historian hämärään.

Päättäjillämme on tapana rauhoitella mieliä ja painottaa sitä, ettei Suomea tällä hetkellä uhkaa mikään. Siitä huolimatta yksi ja toinen pohtii huolissaan, miten poliitikot, virkavalta ja etenkin puolustusvoimat vastaavat niihin vaatimuksiin, joita nopeaan tahtiin muuttuva ja kuohuva lähiympäristömme asettaa.