Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Hyrynsalmen muistoja (4/2016)

Hyrynsalmen muistoja (4/2016)

Hallan Ukko on nimi, joka on syytä muistaa pohtiessamme jääkäriliikettä. Tällä nimellä J.A. Heikkinen parhaiten tunnetaan ainakin Kainuussa. Siellä kulki yksi niistä reiteistä, jonka kautta värvätyt kulkivat Suomesta Saksaan.

Hallan tila sijaitsi erämaan rauhassa ja oli merkittävä poronhoidon keskus. Tilan isännällä oli monia tehtäviä myös erämaarauhan ulkopuolella. Hänen sydäntään lähimpänä oli isänmaan itsenäisyys, sen saavuttaminen ja myöhemmin säilyttäminen.

Poromiesten keskuspaikkana Hallan tupa oli usein täynnä miehiä, ja siihen joukkoon jääkärit saattoivat melko helposti ”hävitä”.  Talon ympärille levittäytynyt syvä metsä tarjosi myös suojan, johon saattoi vetäytyä vaaran lähestyessä.

Lyhyen matkan päässä Hallan talosta oli pieni metsälampi, jonka saaresta jääkärit saivat hyväksi turvapaikaksi osoittautuneen pirtin.

Kirjoittamaton laki Hallassa oli: ”Nimiä ei mainita!” Yhteisten kokemusten ja toverihengen puitteissa nimen kyllä saattoi saada selville.

Ne jotka saivat nauttia Hallan Ukon ja hänen perheensä luottamusta sekä vieraanvaraisuutta, vastaanottivat samalla sitä hengen voimaa, joka oli jääkäriliikkeen ytimessä.