Vapaussoturi > Nettilehti > Pääkirjoituksia > Arvoisat Vapaussodan Perinneliiton… (2/2016)

Arvoisat Vapaussodan Perinneliiton… (2/2016)

…kesäpäivien osallistujat, minulle on suuri kunnia toivottaa Teidät tervetulleiksi Uudenmaan prikaatiin. Se vaalii ja kunnioittaa Vapaussodan Perinneliiton tapaan perinteitä.

Kesäpäivien järjestäminen juuri tänä vuonna prikaatissamme on erityisen osuva valinta, koska Uudenmaan prikaati viettää perinteittensä 390-vuotisjuhlavuotta. Uudenmaan prikaati ja Porin prikaati ovat maamme viimeiset kuningas Kustaa Aadolfin Suomeen vuonna 1626 perustamat maakuntajoukot. Arvostamme ja vaalimme näitä perinteitä ylpeydellä.

Rannikolla ja saaristossa

Uudenmaan prikaati on Suomen ainoa ruotsinkielinen joukko-osasto. Opetuskieli on ruotsi, komentokieli suomi. Joukko-osaston rekrytointialue kattaa siis koko maamme ruotsin- ja kaksikieliset alueet.

Uudenmaan prikaati kuuluu Merivoimiin. Joukko-osasto kouluttaa nykyaikaisia ja suorituskykyisiä rannikkojääkärijoukkoja meripuolustuksen tarpeisiin. Teemme tiivistä yhteistyötä Merivoimien muiden joukko-osastojen, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Uudenmaan prikaati on suunniteltu, varustettu ja koulutettu taistelutehtäviin rannikon ja saariston vaativissa erityisolosuhteissa.

Kouluttaa ja työllistää

Uudenmaan prikaati kouluttaa vuosittain noin 1500 varusmiestä, joista noin prosentti on naisia. Prikaati työllistää vajaat 200 henkilöä, joista kolmisenkymmentä on siviilejä. Lisäksi Dragsvikin varuskunta-alueella Raaseporissa työskentelee kuutisenkymmentä henkilöä erilaisissa joukko-osaston tarvitsemissa tukitehtävissä. Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa muonitus, sairaanhoito, sekä kiinteistöjen ja alueiden hoito ja kunnossapito.

Joukko-osasto tuottaa muun muassa rannikkojääkäri-, kranaatinheitin-, pioneeri-, esikunta- ja viestikomppanioita sekä sotilaspoliiseja, ohjusmiehiä, ajoneuvo- ja veneenkuljettajia. Lähes 40 prosenttia varusmiehistä saa palvelusaikanaan perusteellisen johtajakoulutuksen, josta on hyötyä myös puolustusvoimien ulkopuolella.

Varusmiehet, jotka hakeutuvat ja valikoituvat kansainväliseen ATU (Amphibious Task Unit) -koulutukseen, voivat osallistua kansainvälisiin harjoituksiin. Niiden ansiosta heillä on valmiudet osallistua kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtäviin. Prikaati toimii myös osana eurooppalaista amfibioyhteisöä, jossa tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Ruotsi, Hollanti ja Saksa.

Tervetuloa Uudenmaan prikaatiin. Toivotamme Teille mielenkiintoisia ja sisältörikkaita kesäpäiviä.

Välkomna till Nylands brigad. Vi önskar Er intressanta och innehållsrika sommardagar.

Uudenmaan prikaatin komentaja, kommodori Kjell Törner.